Ga vandaag vooral naar je buren en vrienden toe die het Suikerfeest vieren, ongeacht je geloofsovertuiging of achtergrond. Dat zeggen universitair docent en geestelijk verzorger Hassan Bakir en kookboekenschrijfster Nadia Zerouali. "Iedereen mag het Suikerfeest vieren, het draait om verbinding."
Wie de afgelopen maand heeft meegedaan aan de ramadan, viert vandaag het Suikerfeest, het Eid el Fitr. "De ramadan is een religieuze plicht voor moslims", zegt Bakir. "Door een maand lang vanaf het aanbreken van de dag tot zonsondergang niet te eten, drinken en roken, kom je dichterbij god."
Feest van verbinding
"Het vasten op zich is niet het doel", zegt Zerouali. "Wat je daarmee bereikt, is het doel van de ramadan. Je beleeft dingen spiritueler, je kunt je beter inleven in anderen en je gaat voorbij aan dagelijkse beslommeringen doordat je niet bezig bent met eten en drinken. Het Suikerfeest is de afsluiting van die maand." En die dag vier je daarom met al je dierbaren. "Het is een heel fijn feest. Je leven vliegt aan je voorbij, dus je hebt bijzondere momenten nodig om samen te komen", zegt Zerouali. "Het feest is zo'n moment."
Volgens Bakir draait het Suikerfeest om verbinding. Met vrienden en familie, maar ook met kennissen en buren. "Daarom willen we lekkere dingen delen met onze naasten, en cadeautjes geven. Het feest is voor iedereen, ook voor niet-moslims."
Ga vandaag vooral naar je buren en vrienden toe die het Suikerfeest vieren, ongeacht je geloofsovertuiging of achtergrond. Dat zeggen universitair docent en geestelijk verzorger Hassan Bakir en kookboekenschrijfster Nadia Zerouali. "Iedereen mag het Suikerfeest vieren, het draait om verbinding." Wie de afgelopen maand heeft meegedaan aan de ramadan, viert vandaag het Suikerfeest, het Eid el Fitr. "De ramadan is een religieuze plicht voor moslims", zegt Bakir. "Door een maand lang vanaf het aanbreken van de dag tot zonsondergang niet te eten, drinken en roken, kom je dichterbij god." Feest van verbinding "Het vasten op zich is niet het doel", zegt Zerouali. "Wat je daarmee bereikt, is het doel van de ramadan. Je beleeft dingen spiritueler, je kunt je beter inleven in anderen en je gaat voorbij aan dagelijkse beslommeringen doordat je niet bezig bent met eten en drinken. Het Suikerfeest is de afsluiting van die maand." En die dag vier je daarom met al je dierbaren. "Het is een heel fijn feest. Je leven vliegt aan je voorbij, dus je hebt bijzondere momenten nodig om samen te komen", zegt Zerouali. "Het feest is zo'n moment." Volgens Bakir draait het Suikerfeest om verbinding. Met vrienden en familie, maar ook met kennissen en buren. "Daarom willen we lekkere dingen delen met onze naasten, en cadeautjes geven. Het feest is voor iedereen, ook voor niet-moslims." 'Fijne feestdagen!' Bakir zelf nodigt altijd zijn buren uit voor thee, koffie en hapjes. Zelf vindt hij dat niet meer dan logisch. "Zij sturen ons met kerst ook een kaartje, dus het is vanzelfsprekend dat wij ons feest ook met hen delen. En als wij onze buren met kerst tegenkomen, dan wensen we hen fijne feestdagen, dus dat mogen zij ook bij ons doen als ze dat willen." "Als je je buren of kennissen dit weekend fijne feestdagen wenst, durf ik te wedden dat je al een uitnodiging krijgt om het Suikerfeest bij hen te vieren", zegt Zerouali. "Je kunt ook wat eten naar ze brengen. Ik denk dat iedereen die het feest viert, dat wel op prijs stelt. Het beste kun je dan kleine hapjes maken, want mensen die net een hele maand gevast hebben kunnen vaak nog niet zo zwaar eten." Kleine hapjes Als suggesties noemt Zerouali een lekkere cake, kleine appelflappen, of bladerdeeg gevuld met kaas. "Als je vegetarisch kookt, zit je eigenlijk altijd goed, en met zoete dingen ook. Je kunt ook een lekkere salade maken." Ook Bakir heeft nog een goede tip: "Let erop dat je eten maakt dat wij van onze religie ook mogen eten, dus gebruik bijvoorbeeld geen gelatine." "Versier het eten in ieder geval mooi", zegt Zerouali. "Breng het dan langs bij je kennissen, en wens ze fijne feestdagen. Als we dit allemaal doen, helpen we de integratie echt op gang. Want integratie gaat twee kanten op."[/IMG]
'Fijne feestdagen!'
Bakir zelf nodigt altijd zijn buren uit voor thee, koffie en hapjes. Zelf vindt hij dat niet meer dan logisch. "Zij sturen ons met kerst ook een kaartje, dus het is vanzelfsprekend dat wij ons feest ook met hen delen. En als wij onze buren met kerst tegenkomen, dan wensen we hen fijne feestdagen, dus dat mogen zij ook bij ons doen als ze dat willen."
"Als je je buren of kennissen dit weekend fijne feestdagen wenst, durf ik te wedden dat je al een uitnodiging krijgt om het Suikerfeest bij hen te vieren", zegt Zerouali. "Je kunt ook wat eten naar ze brengen. Ik denk dat iedereen die het feest viert, dat wel op prijs stelt. Het beste kun je dan kleine hapjes maken, want mensen die net een hele maand gevast hebben kunnen vaak nog niet zo zwaar eten."
Kleine hapjes
Als suggesties noemt Zerouali een lekkere cake, kleine appelflappen, of bladerdeeg gevuld met kaas. "Als je vegetarisch kookt, zit je eigenlijk altijd goed, en met zoete dingen ook. Je kunt ook een lekkere salade maken." Ook Bakir heeft nog een goede tip: "Let erop dat je eten maakt dat wij van onze religie ook mogen eten, dus gebruik bijvoorbeeld geen gelatine."
"Versier het eten in ieder geval mooi", zegt Zerouali. "Breng het dan langs bij je kennissen, en wens ze fijne feestdagen. Als we dit allemaal doen, helpen we de integratie echt op gang. Want integratie gaat twee kanten op."